Vi har varit på en tvådagarskurs i Stockholm på Reggio Emilia institutet med studiebesök på Reggio Emilia inspererade förskolor och så har vi också nyligen läst en bok som heter Förskolans pedagogiska rum – med plats för alla sinnen. Därför är vi just nu väldigt inspirerade av vad som står i boken och det vi såg på våra studiebesök. Det stämmer väldigt bra överens med hur vi vill arbeta på förskolan idag.
Vi vill ha en miljö som inbjuder till lärande, utforskande och att leka i. Därför har vi just nu fokuserat på att införa material och inredning som tilltalar våra sinnen som känsel, lukt m.m.
Något som vi också fokuserar på är våra fem hörnstenar: Skapande, Konstruktion, Sand, Vatten och Ljus. Några av hörnstenarna är vi inte riktigt färdiga med som ljus och vatten, men vi arbetar med att färdigställa det. För att barnen ska kunna göra så mycket som möjligt själva så vill vi anpassa miljön och materialet efter barnens ålder och intressen. Därför kommer vår miljö alltid att vara under förändring.
Därför ställer vi oss frågorna:
Hur skapar vi en förskola där barn kan mötas för att lära, leka, undersöka och ha kul tillsammans?
Hur kan vi göra barnen mer intresserade av de fem hörnstenarna?
I vår Läroplan (Lpfö98) står det:
Förskolan ska sträva efter att varje barn
- Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära (2.2.2)
- Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (2.2.21)
På bordet har vi olika känsel material. Under bordet finns ljus och doft fiskar. På sidorna hänger pärlband och bjällror. Detta är ett bord för alla sinnen. |
Sanden är en av våra hörnstenar som barnen gärna utforskar och leker med |
Vi har nyligen satt upp ett staffli med speglar över där barnen får möjlighet till skapande |
Förskolan ska vara ett komplement till hemmet, alltså inte hemlik utan en plats att upptäcka sin omvärld på nya sätt.
Det är ett väldigt intressant och roligt arbete att förändra miljön efter barnen. Det vore roligt om vi kunde få respons av er föräldrar så att vi vet vad ni och ert barn upplever angående miljön.